Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
½ kg lisičarki
1 glavica crvenog luka
3 čena bijelog luka
2 krompira
1 mrkva
1 i 1/2 l povrtne supe
50 g putera
malo ulja
so, biber
1 kašičica kurkume
Priprema:
1. Lisičarke očistiti od zemlje i nečistoća, pa grubo isjeći. Crveni i bijeli luk, krompir i mrkvu očistiti i krupnije isjeći.
2. U široj šerpi zagrijati ulje i puter pa dodati crni luk i dinstati dok ne omekša na umjerenoj temperaturi.
3. Dodati bijeli luk, pa kratko prodinstati. A, zatim dodati gljive i nastaviti prženje.
4. Kada gljive otpuste aromu i promijene boju, dodati krompir, mrkvu, supu, začine, pa kuhati dok povrće ne omekaša.
5. Čorbu skloniti sa vatre i propasirati štapnim mikserom. Ukoliko je potrebno dodati još malo tečnosti kako čorba ne bi bila previše gusta.
6. Čorbu sipati u tanjir, posuti krutonima, ukrasiti sa malo pavlake i listom peršuna.
IZVOR: POŠALJI RECEPT