Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
400 g narezane butternut tikve (1 manja tikva)
300 g batata (1 veći batat)
1 luk
2 čena bijelog luka
3 kašie oštrog brašna
2 kašike kiselog vrhnja
1 kašičica kurkume
sol, biber
1,5 l vode
Priprema:
Batat i tikvu očistiti i nasjeći na kockice.
Na malo maslinovog ulja pržiti nasjeckan luk i bijeli luk dok se luk ne zastakli. Dodati tada brašno, promiješati i zaliti vodom uz miješanje pjenjačom. Dodati odmah tikvu i batat, posoliti i pobiberiti po ukusu, pa kuhati uz povremeno miješanje dok povrće ne omekša.
Štapnim mikserom proći kroz supu nekoliko minuta dok se povrće poptuno ne usitni. Dodati kurkumu i vrhnje, probati i eventualno popraviti okus. Ako vam se supa u ovom trenu učini pregustom, slobodno dodajte vode koliko treba da postignete konzistenciju kakvu želite. Kratko još prokuhajte i poslužite uz krutone začinjene bijelim lukom i začinskim biljem.
Izvor: recipeci.com