Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1/2 kg očišćene hokaido bundeve
2 krompira
1 mrkva
1,5 l povrtne supe
50 g putera
3 kašike ulja
250 g lisičarki
25 g putera
malo ulja
crveni luk
1 čen bijelog luka
so, biber
suhi začin
Priprema:
1. Bundevu i krompir očistiti i isjeći na kockice. Mrkvu oguliti i isjeći na kolutiće, a crveni luk očistiti i isjeći na tanke listiće.
2. U široj šerpi zagrijati ulje i puter pa dodati crveni luk i dinstati dok ne omekša na umjerenoj temperaturi.
3. Dodati bundevu, krompir, mrkvu, supu i začiniti pa kuhati poklopljeno dok povrće ne omekaša.
4. Čorbu skloniti sa vatre i propasirati štapnim mikserom. Ukoliko je potrebno dodati još malo tečnosti kako čorba ne bi bila previše gusta.
5. Gljive očistiti i propržiti na puteru koliko da omekšaju i porumene. Na samom kraju začiniti i dodati malo sjeckanog bijelog luka.
6. Deo gljiva ostaviti za garniranje a ostatak dodati pripremljenoj čorbi i sve dobro promiješati.
7. Čorbu sipati u tanjir, ukrasiti prženim lisičarkama i posuti sa malo peršuna.
8. Služiti toplo!
IZVOR: POŠALJI RECEPT