![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
1 veći korijen celera
3 krompira
1 glavica luka
1 čen bijelog luka
50 g putera
2 kašike ulja
750 ml supe
so, biber
voda
50 g kulena
Priprema:
1. Krompir oguliti i isjeći na kockice. Korijen celera od oljuštiti i sitno isjeckati. Crveni luk isjeći na kockice, a bijeli luk ispasirati.
2. U šerpi ugrijati ulje pa dodati puter i izdinstati isjeckan celer, uz povremeno dodavanje vode.
3. Kada celer omekša dodati crveni i bijeli luk, pa nastaviti dinstanje na umjerenoj temperaturi. Zatim, dodati krompir i naliti supom pa ostaviti da se kuha sve dok krompir ne omekša.
4. Samljeti štapnim mikserom u gustu, kremastu masu a po potrebi dodati još malo tečnosti. Začiniti po ukusu, promiješati i poslužiti dok je toplo.
5. Kulen tostirati na teflonskoj tavi da postane hrskav sa obje strane.
6. Skloniti na papirni ubrus da se ocijedi od viška masnoće.
7. Dekorisati supu zostiranim kolutovima kulena i poslužiti
IZVOR: POŠALJI RECEPT