Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci
3 paprike roge
1 luk
1,5 l goveđeg bujona (ili voda + kocka za supu)
100 ml soka od paradajza
2 čena bijelog luka
2 kašike oštrog brašna
2 kašike kisele pavlake
prstohvat mljevenog čilija
biber, so
Priprema
Na malo ulja pržiti nasjeckan luk i papriku rogu nasjeckanu na manje rezance. Dinstati uz povremeno miješanje 15 minuta dok paprika malo ne omekša. Tada dodati brašno, promiješati pa zaliti bujonom. Dodati bijeli luk, paradajz i ostale začine. Kuhati iz povremeno miješanje još 15 minuta.
Supu miksati štapnim mikserom, dodati kiselu pavlaku, po potrebi popraviti okus ako treba (svakako probajte prije posluživanja) te ostaviti da se prohladi.
Poslužiti juhu uz pržene kockice hljeba aromatizovane bijelim lukom i začinskim biljem.
Izvor i foto: recipeci.com