Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
3 mrkve
2 kašike putera
2 kese smrznutog graška
150 g kisele pavlake
200 ml bijelog vina
so, biber
1–2 kašike šećera
par listova svježeg bosiljka
Priprema:
Očistiti mrkvu i isjeći je na nešto deblje kolutove. Rastopiti puter u maloj šerpi i prodinstati mrkvu. Doliti malo vode i poklopiti. Krčkati 15 minuta.
U međuvremenu, u većoj šerpi zagrijati vodu i kuhati grašak oko 10 minuta. Odvojiti pola šoljice zrna za ukrašavanje. Zatim dodati mrkvu pa ispasirati sve štapnim mikserom. Umiješati kiselu pavlaku, naliti bijelo vino, posoliti i pobiberiti po ukusu te dodati šećer.
Servirati supu u činijicama i ukrasiti sa po nekoliko zrna graška i svježim bosiljkom. Služiti dok je topla, uz prepečeni hljeb.
Foto: Guliver/Getty Images