![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
1 glavica crvenog luka
1 kašika brašna
1 veza kopra
250 ml vrhnja za kuhanje
1½ l povrtne supe
½ limuna (sok)
so, biber
ulje
Priprema:
1. Crveni luk očistiti i sitno isjeckati. Kopar oprati, dobro osuštiti i, neposredno pred dodavanje u čorbu, sitno isjeckati.
2. Na malo ulja i na umjerenoj temperaturi prodinstati crveni luk, a zatim dodati brašno i kratko pržiti uz lagano miješanje, vodeći računa da ne promijeni boju.
3. Zatim, dodati vruću supu od povrća (ili kocke rastvorene u vreloj vodi), kopar i začine, pa kuhati na umjerenoj temperaturi dok supa ne počne da se zgušnjava (treba da bude lagana, svilenkasta ali ipak homogena).
4. Dodati neutralno vrhnje i sve dobro sjediniti.
5. Servirati uz nekoliko kapi limunovog soka.
IZVOR: POŠALJI RECEPT