![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Foto: Pošalji recept
Sastojci:
1 veza mladog luka
2 čena bijelog luka
1 veza mladih kopriva
3 kašike griza od prosa
150 ml vrhnja za kuhanje
so, biber, ulje
Priprema:
1. Vezu mladog luka očistiti i isjeći na kockice, bijeli luk ispasirati.
2. Listove mladih kopriva odvojiti od stabljika, pa obariti u vodi.
3. Na malo ulja propržiti mladi crveni i bijeli luk, a potom dodati listove kopriva, te i njih kratko propržiti. Posuti grizom od prosa, promiješati pa naliti s malo vode i kuhati dok ne proključa.
4. Potom povrće izmiksati štapnim mikserom i doliti još malo vode po potrebi da bi se dobila željena gustina.
5. Sipati vrhnje za kuhanje, dodati začine po ukusu i prokuhati.
Savjet: Prije serviranja u krem supu može se dodati malo jabukovog sirćeta.
IZVOR: POŠALJI RECEPT