Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
400 g pelata
stabljika celera
1⁄2 crvenog luka
1 čen bijelog luka
3 kašike maslinovog ulja
kašičica šećera
kašičica i 1/2 sušenog paradajza
sol
mljeveni šareni biber
crveni bosiljak
listići zelenog bosiljka za ukras
bujon
kašika tostiranih pinjola
Priprema:
Na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk i celer.
Zatim dodajte protisnuti bijeli luk, sjeckane pelate, sušeni paradajz, šećer, sol, biber i listić bosiljka.
Dinstajte oko 15 minuta, pa usitnite štapnim mikserom.
Dodajte oko pola litre bujona i vratite supu na vatru dok ne zakuha.
Pokapajte s malo ulja, pospite mljevenim biberom, bosiljkom i pinjolima.
Izvor: 24sata.hr Foto: Thinkstock