
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
50 g maslaca/margarina
2 veća patlidžana, oguljena, sječena na kockice
2 krompira sječena na kockice
1 mrkva seječena na kockice
100 g celera
1 crveni luk
50 g svježeg lista peršuna
600 ml bujona od povrća
100 ml vrhnja za kuhanje
sol i biber
Priprema:
U duboki lonac dodajte maslac i otopite ga na laganoj vatri. Dodajte luk i celer i kratko pržite. Dodajte patlidžan, kruompir i mrkvu. Promiješajte. Dodajte bujon od povrća, posolite i dodajte biber po ukusu. Pustite neka se kuha 20-25 minuta, dok krompir ne postane mekan. Dodajte peršun.
Sklonite s vatre i usitnite supu štapnim mikserom. Vratite supu na laganu vatru i pustite da prokuha. Kada je prokuhala, dodajte vrhnje za kuhanje i dobro promiješajte.
Kuhajte još pet minuta. Probajte supu i ako je potrebno dodajte soli ili bibera.
Poslužite s prženim tost hljebom.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images