Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Hljeb preliti mlijekom pa kada se natopi ocijediti od suvišne tečnosti i izmrviti.
2. Na malo ulja propržiti sitno sjeckani crni luk. Potom dodati 4 umućena jajeta i ispeći kajganu.
3. Pečenu i ohlađenu kajganu sjediniti sa izmrvljenim hljebom, dodati preostalo jaje, peršun, mlijeka i sitno sjeckani suhi vrat. Začiniti po ukusu i dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa pogodna za oblikovanje.
4. Od pripremljene smjese nauljenim rukama oblikovati okrugle krokete.
5. Krokete uvaljati u prezle, a potom ih pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
6. Pržene krokete preliti majonezom.
Izvor: Dobra hrana