Krompir by 24Kitchen

by | 18 Januara, 2013

Sastojci:

  • 4 velika krompira
  • 100 g smrznutaog graška
  • 1 velika mrkva
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 3 kisela krastavca
  • 100 g kiselog mlijeka
  • 4 stabljike peršuna ili korijandera
  • 50 g kukuruza
  • 50 g rendanog sira
  • so i crni biber
  • 1 kašika crvene paprike

Za salatu:

  • mješavina zelene salate
  • 200 g čeri paradajza
  • maslinovo ulje

Način pripreme:

1. Napravite 10-12 rezova po svakom krompiru i stavite ih na četiri minuta u mikrotalasnu da omekšaju. Možete to uraditi i u običnoj rerni, ali će potrajati oko 40 minuta.

2. Narendajte mrkvu. Isjecite paprike na tanke kolutiće. Blanširajte grašak u kipućoj slanoj vodi.

3. U posudi izmiješajte kiselo mlijeko sa sitno nasjeckanim peršunom. Posolite i pobiberite i promiješajte.

4. Isjecite krompire na polovine i isjecite dno da mogu stabilno da stoje. Izdubite krompire kašikom ili malim nožem. Unutrašnjost krompira dobro izgnječite i dodajte kiselom mlijeku. Rasporedite krompire u posudu. Napunite ih smjesom od kiselog mlijeka. Gore poređajte mrkve, paprike, krastavce, kukuruz, grašak. Pospite crvenom paprikom i rendanim sirom. Pecite krompire u već ugrijanoj rerni na 180 stepeni 5 minuta.

5. U posudi pomiješajte različite vrste salate, čeri paradajz i preostalu mrkvu i papriku. Začinite solju, biberom i maslinovim uljem.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen