Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za salatu:
Način pripreme:
1. Napravite 10-12 rezova po svakom krompiru i stavite ih na četiri minuta u mikrotalasnu da omekšaju. Možete to uraditi i u običnoj rerni, ali će potrajati oko 40 minuta.
2. Narendajte mrkvu. Isjecite paprike na tanke kolutiće. Blanširajte grašak u kipućoj slanoj vodi.
3. U posudi izmiješajte kiselo mlijeko sa sitno nasjeckanim peršunom. Posolite i pobiberite i promiješajte.
4. Isjecite krompire na polovine i isjecite dno da mogu stabilno da stoje. Izdubite krompire kašikom ili malim nožem. Unutrašnjost krompira dobro izgnječite i dodajte kiselom mlijeku. Rasporedite krompire u posudu. Napunite ih smjesom od kiselog mlijeka. Gore poređajte mrkve, paprike, krastavce, kukuruz, grašak. Pospite crvenom paprikom i rendanim sirom. Pecite krompire u već ugrijanoj rerni na 180 stepeni 5 minuta.
5. U posudi pomiješajte različite vrste salate, čeri paradajz i preostalu mrkvu i papriku. Začinite solju, biberom i maslinovim uljem.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen