Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za kus-kus
Način pripreme:
1. U posudi promiješajte mljeveno meso sa sitno isjeckanim lukom i bijelim lukom, prezlama, jajem i suncokretovim sjemenkama.
2. Prepolovite glavice endivije (vrsta zelene salate). Pomoću noža za sir oblikujte tanke trake tikvice.
3. Mljeveno meso stavitena endiviju i prekrijte trakom od tikvice. Zabodite čačkalicu i na vrh stavite čeri paradajz.
4. Lađe stavite u namašćenu posudu i pecite na 180 stepeni 20 minuta.
5. Kus-kus prelijte toplim bujonom ili vodom i ostavite da stoji 10 minuta. Sitno isjecite zelene začine.
6. Kus-kus promiješajte viljuškom i dodajte začine, sok od ½ limuna, maslinovo ulje i mljeveni crni biber.
7. Polsužite lađe od endivije, ali prethodno uklonite čačkalice, uz kus-kus i sos od kuselog mlijeka sa malo maslinovog ulja.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen