Lađice sa povrćem

by | 9 Aprila, 2013

Sastojci:

  • 900 g mekog brašna
  • 3 dl mlijeka
  • 2 dl jogurta
  • 2 dl ulja
  • 1 svjež kvasac
  • 1 kašikica šećera
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 200 g praške šunke
  • 200 g mladog sira
  • 2 jajeta, so

Priprema:

1. Sjediniti 2 dl mlakog mlijeka, šećer, kašikicu brašna i svjež kvasac. Potom izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. Posebno sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, preostalo mlijeko, ulje, jogurt i malo soli po ukusu. Sastojke ručno izmiješati, a zatim postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto.
3. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.
4. Prašku šunku, crvenu i zelenu papriku isjeći na kockice. Zatim sjeckane sastojke sjediniti sa izmrvljenim mladim sirom, 1 jajetom i promiješati.
5. Nadošlo tijesto oklagijom istanjiti na debljinu od 0,5 cm. Potom ga isjeći na pravougaonike (8×6 cm).
6. Bočne strane pravougaonika malo saviti ka unutra, a vrhove sljepiti da se dobije izgled lađe. Na isti način oblikovati i preostalo tijesto.
7. Unutrašnjost lađa napuniti pripremljenim filom a ivice premazati umućenim jajetom. Poslagati u pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC.

Izvor: Dobra hrana