
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Sjediniti 2 dl mlakog mlijeka, šećer, kašikicu brašna i svjež kvasac. Potom izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. Posebno sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, preostalo mlijeko, ulje, jogurt i malo soli po ukusu. Sastojke ručno izmiješati, a zatim postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto.
3. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.
4. Prašku šunku, crvenu i zelenu papriku isjeći na kockice. Zatim sjeckane sastojke sjediniti sa izmrvljenim mladim sirom, 1 jajetom i promiješati.
5. Nadošlo tijesto oklagijom istanjiti na debljinu od 0,5 cm. Potom ga isjeći na pravougaonike (8×6 cm).
6. Bočne strane pravougaonika malo saviti ka unutra, a vrhove sljepiti da se dobije izgled lađe. Na isti način oblikovati i preostalo tijesto.
7. Unutrašnjost lađa napuniti pripremljenim filom a ivice premazati umućenim jajetom. Poslagati u pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC.
Izvor: Dobra hrana