Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1 manji karfiol
1 crevni luk
1/2 manjeg celera
1 l pilećeg bujona
2 dl mlijeka
50 g pančete
peršunov list
so, biber
Priprema:
1. Na malo ulja ispržite sitno isjeckanu pančetu dok ne porumeni, a zatim izvadite na tanjir.
2. Na istom ulju ispržite sitno isjeckan crveni luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte celer isječen na kockice i karfiol iskidan na cvjetiće.
3. Nalijte pilećim bujonom i kuvajte oko 20 minuta dok povrće ne omekša.
4. Posolite i pobiberite po ukusu i promiješajte.
5. Nakon toga usitnite štapnim mikserom, dodajte mlijeko i kuhajte još 2 minute.
6. Pospite sjeckanim peršunom i kockicama pržene slanine.
Savjet: U pripremi čorbice umjesto karfiola možete koristiti brokoli.
Izvor: Pošalji recept