Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1 veća prasa
2 veća krompira
1 mrkva
150 g slanine
2 dl vrhnja za kuhanje
mješavina začina
ulje
Priprema:
1. Prasu očistiti i isjeći na kolutove, a mrkvu izrendati na krupno rende.
2. Krompir oguliti i isjeći na tanje kolutove.
3. Slaninu isjeći na štapiće.
4. Na malo ulja propržiti prasu i mrkvu, a zatim sipati vodu da ogrezne i ostaviti da proključa.
5. Dodati krompir i nastaviti sa kuhanjem dok povrće ne omekša.
6. Nakon toga povrće procijediti pa sa malo tečnosti u kojoj se kuhalo izmiksati u blenderu. Sjediniti sa preostalom supom od kuhanja, dodati začine po ukusu i ostaviti da proključa.
7. Slaninu propržiti na vrelom ulju da porumeni, a potom je procijediti od suvišne tečnosti.
8. U gotovu čorbu umiješati vrhnje za kuhanje i posuti je prženom slaninom.
Izvor: Dobra Hrana