Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Krompir u ljusci obariti u slanoj vodi, a potom ga oljuštiti i ispasirati.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti mlako mlijeko, kvasac, šećer i kašičicu brašna pa promiješati i ostaviti da nadođe.
3. U posudu za miješanje staviti polovinu brašna, dodati so i ispasiran krompir pa sipati nadošao kvasac i 4 kašike ulja. Ručno mijesiti uz postepeno dodavanje brašna dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umiješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
4. Nadošlo tijesto premijesiti, potom kidati manju parčad, oblikovati u krug, ručno istanjiti i pržiti na vrelom ulju najpre sa jedne a potom i sa druge strane dok ne porumeni.
5. Posebno sjediniti pavlaku, sitno rendani bijeli luk i mješavinu začina po ukusu i promiješati.
6. Pržene langoše premazati umakom od pavlake i posuti rendanim kačkavaljem.
Izvor: Dobra hrana