Lijena pita s bundevom

by | 7 Novembra, 2013

recept

Sastojci:
Za tijesto:

  • 250 g margarina
  • 2 žumanjaka
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike pavlake
  • 450 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1/2 dl mlijeka

Za fil:

  • 800 g očišćene bundeve
  • 180 g šećera
  • 2 bjelanjka
  • cimeta po potrebi
  • 2 kašike prezli

Priprema:
Tijesto:
1. Umutiti omekšali margarin sa žumnjcima, šećerom i pavlakom.
2. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i ručno umijesiti glatko tijesto.

Fil:
1. Bundevu izrendati na krupno rende.
2. Sjediniti bundevu sa 80 g šećera i promiješati.
3. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 100 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
4. Sjediniti smjesu od bundeve sa šamom od bjelanjaka pa dodati cimet i prezle, a potom polako promiješati varjačom.

Finalni postupak:
1. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom.
2. Umješeno tijesto podijeliti na dva jednaka dijela. Pomoću oklagije istanjiti tijesto na debljinu od 0,5 cm. Jednu polovinu tijesta staviti na dno tepsije pa preko njega rasporediti fil od bundeve. Prekriti drugom polovinom tijesta.
3. Gornji dio tijesta izbockati viljuškom i premazati mlijekom. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept