![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U manjoj posudi sjediniti 1 dl mlakog mlijeka, šećer, 1 kašikicu brašna i kvasac te dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, preostalo mlijeko, nadošao kvasac, jedno jaje i malo soli po ukusu pa promiješati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mijesiti sve dok se ne dobije glatko tijesto.
3. Omekšao margarin sjediniti sa feta sirom i umutiti mikserom.
4. Umješeno tijesto istanjiti pomoću oklagije u pravougaonik debljine 1 cm. Premazati ga trećinom smjese od margarina i sira pa urolovati i ostaviti da miruje 20 min. Postupak ponoviti još dva puta.
5. Pripremljeno tijesto na kraju istanjiti oklagijom u pravougaonik debljine 1 cm a zatim okruglom modlom prečnika 10 cm izvaditi pogačice. Dobijene pogačice urolovati.
6. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega poslagati pripremljene kiflice. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana