Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Šunkaricu isjeći na kockice, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Sjediniti kačkavalj, šunkaricu, origano i sitni sir pa dobro izmiješati.
3. Lisnato tijesto oklagijom istanjiti u pravougaonik debljine 5 mm. Zatim ga isjeći na kvadrate 8×8 cm. Unutar kvadrata zasjeći sva četiri ugla prema uputstvu sa slike.
4. U centar svakog kvadrata staviti kašiku pripremljenog fila. Potom zasječene uglove preklopiti ka sredini i probosti čačkalicom da se ne bi rascvjetali.
5. Pleh obližiti papirom za pečenje i u njega poslagati pripremljene pitice. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom.
6. Zvjezdice peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana