Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
paket smrznutog lisnatog tijesta
4 glavice ljubičastog luka
1 brie sir
teglica sušenog paradajza u maslinovom ulju
sol, biber
kašičica šećera
2 kašike ulja
Priprema:
Tijesto izvadite iz zamrzivača. Luk ogulite i nasijecite na vrlo tanke polumjesece. Posolite ih. Pržite ih na ulju uz stalno miješanje dok ne omekšaju i dok se ne pretvore u “marmeladu”. Dodajte šećer i ocijeđen, nasjeckan paradajz i miješajte da se smjesa malo karamelizuje. Ostavite je da se potpuno ohladi.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto. Ugrijte rernu na 200°C. Tijesto stavite na pleh, malo ga probušite viljuškom. Na tijesto stavite mješavinu s lukom, dodajte kockice sira pa pecite otprilike pola sata.
Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana Foto: Guliver/Getty Images