Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i s prstohvatom soli umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke s mlijekom, brašnom i praškom za pecivo. Dodati sitno rendani kačkavalj i dobro izmiješati. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka i polako promiješati varjačom kako bi se dobila ujednačena smjesa.
3. Od pripremljene smjese nauljenim rukama oblikovati kuglice veličine oraha.
4. Panirane kuglice uvaljati u prezle, a zatim ih pržiti na vrelom ulju najpre sa jedne a potomi sa druge strane dok ne porumene.
5. Na čačkalice nabosti savijene listove goveđe pečenice i polovine zelenih maslina s paprikom, a potom čačkalice zabosti u kuglice.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept