Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
kašika maslinovog ulja
170 g šampinjona, isječenih na listiće
6 jaja
1/4 šolje mlijeka
1/4 kašičice soli + po ukusu za gljive
200 g rendanog kačakavalja
200 g špinata, skuhanog i iscijeđenog
Priprema:
1. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temepraturi i dodajte gljive, posolite i pržite desetak minuta.
2. Rernu zagrijte na 180 C. Pleh za mafine pouljite ili u njega stavite papirne korpice.
3. U velikoj posudi umutite jaja, zatim dodajte mlijeko, 1/4 kašičice soli i kačkavalj, pa sve dobro promiješajte. Smjesi s jajima dodajte i špinat i gljive.
4. Pripremljenu smjesu sipajte u pleh za mafine, napunite oko 3/4 svakog udubljenja u plehu.
5. Pecite u zagrijanoj rerni oko 25 minuta. Sačekajte oko pola sata da se ohlade, pa ih izvadite iz kalupa.
IZVOR: POSALJIRECEPT.RS