Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1 manji karfiol
1 vezica mladog luka
1 čen bijelog luka
50 g slanine
50 g sira po izboru
2 jajeta
2 belanceta
so, biber
masti
Priprema:
1. Slaninu isjeći na kockice i propržiti na vrlo malo masnoće. Dodati bijeli luk i mladi luk isjeckan na kolutiće, pa sve zajedno kratko propržiti.
2. Karfiol podijeliti na cvjetiće, oprati i usitniti u blenderu. Propržiti zajedno s lukom i slaninom. Zatim skloniti s ringle, začiniti po ukusu i dodati naribani sir.
3. Jaja i bjelanca umutiti blago viljuškom i sjediniti s karfiolom.
4. U kalup za mafine staviti papirnate korpice i napuniti ih pripremljenom smjesom. Peći na 200° C oko 30 minuta dok ne porumene. Poslužiti tople za doručak.
Savjet:
Mafini bez brašna odličan su izbor za sve one koji žele da ograniče unos ugljenih hidrata.
IZVOR: POŠALJI RECEPT