Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
375 g brašna
250 g kuhane piletine ili ostaci pilećeg pečenja
150 g brokule
100 g crnih maslina
1 prašak za pecivo
300 ml vode
80 g putera
3 jajeta
so, biber
Priprema:
1. Piletinu isjeckati na manje komade. Crne masline isjeckati na kolutove. Brokulu usitniti na manje cvjetiće.
2. Puter umutiti sa jajima da se dobije glatka smjesa. Dodati vodu i nastaviti mućenje.
3. U to dodati prosijano brašno, prašak za pecivo, piletinu, brokulu i masline, pa sjediniti sastojke. Na kraju dodati začine prema ukusu i još jednom promiješati smjesu.
4. Kalupe za mafine napuniti smjesom i peći u ugrijanoj rerni na 200°C, oko 25 minuta.
5. Pečene mafine izvaditi na rešetku za hlađenje i ostaviti da se ohlade do sobne temperature.
6. Služiti uz gusti jogurt ili po želji
IZVOR: POŠALJI RECEPT