Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno sjediniti žumanjke, ulje, mlijeko i mineralnu vodu. Dodati prašak za pecivo, ajvar, pšenično i kukuruzno brašno pa umutiti mikserom. Potom dodati izmrvljeni mladi sir, malo soli po ukusu i polako promiješati.
3. U pripremljenu smjesu dodati snijeg od bjelanaca i promiješati varjačom.
4. Odgovarajuće kalupe za mafine nauljiti i posuti brašnom te u njih sipati pripremljenu smjesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok mafini ne porumene.
Izvor: Dobra hrana