Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Feta sir izrendati na krupno rende, a mladi sir izmrviti.
2. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
3. Posebno umutiti žumanjke, jogurt, ulje, pavlaku i mineralnu vodu. Dodati mješavinu kukuruznog i pšeničnog brašna, griz, prašak za pecivo i malo soli po ukusu pa dobro izmiješati.
4. Potom dodati parizer, feta i mladi sir i promiješati. Na kraju dodati smjesu od bjelanaca i polako promiješati varjačom.
5. Kalupe za mafine nauljiti i posuti brašno, a zatim sipati u njih pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana