Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Tikvice očistiti i izrendati na krupno rende, a parizer isjeći na kockice.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti prašak za pecivo, parmezan, kukuruzno i pšenično brašno.
3. Posebno umutiti jogurt, maslinovo ulje i jaja. Dodati smjesu od brašna i dobro izmiješati.
4. Potom dodati tikvice i malo soli po ukusu te promiješati varjačom.
5. Kalupe za mafine nauljiti i posuti brašnom pa u svako udubljenje sipati dvije kašike pripremljene smjese. Zatim posuti sa malo parizera i preliti ostatkom fila od tikvica.
6. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana