Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Kulen i marinirane šampinjone iseći na kockice, a feta sir izrendati na krupno rende.
2. Izdvojiti jednu trećinu kora za pitu i iseći ih na kvadrate 15×15 cm, a preostale kore iseći na trake.
3. U odgovarajućoj posudi umutiti jaja, pavlaku, 1,5 dl kisjele vode i švapski sir. Zatim dodati kulen, marinirane šampinjone, trake od kora za pitu, prašak za pecivo i malo soli po ukusu. Sve sastojke polako promješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.
4. Kalupe za mafine nauljiti. Uzeti tri kvadrata kora za pitu, poprskati ih sa malo ulja i naslagati jedan na drugi tako da se krajevi ne preklapaju. Potom njima obložiti nauljeno udubljenje kalupa, a krajeve ostaviti da vise sa strane. Na isti način popuniti sve praznine kalupa za mafine.
5. Udubljenja od kora napuniti pripremljenim filom, a krajeve preklopiti ka unutra.
6. Preostalu kisjelu vodu i ulje sjediniti i dobijenom smjesom odozgo premazati gibanice. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana