Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
4 srednje velika patlidžana
so
maslinovo ulje za premazivanje ploški patlidžana
sok od 1 limuna
mljeveni biber
5 čenova bijelog luka
2 kašičice majčine dušice
100 ml maslinovog ulja
Priprema:
Patlidžane narežite na ploške debljine otprilike 1 cm, posolite ih i pustite da odstoje 30-ak minuta da puste vodu. Potom ih operite, osušite papirnim salvetama i s jedne strane namažite ih uljem. Namazanu stranu stavite na rešetku roštilja i na umjerenoj vatri pecite pet minuta.
Ploške i odozgo namažite uljem, okrenite i pecite i s druge strane. Sok od limuna izmiješajte sa solju, biberom, protisnutim bijelim lukom, majčinom dušicom i maslinovim uljem.
Ostavite pečeni patlidžan da se ohladi. Zatim ga slažite u staklenku s poklopcem prelivajući ga pripremljenom marinadom. Posudu zatvorite i ostavite neko vrijeme u frižideru. Pečene patlidžane poslužite uz prepečeni kruh.
Izvor: kuhaj.story.rs