Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Lignje isjeći na kolutove, šampinjone na listove,mrkvu izrendati na krupno rende, a crni i bijeli luk sitno isjeckati.
2. Integralni pirinač obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi ulja.
3. Na malo ulja propržiti crni luk i mrkvu, dodati lignje i šampinjone pa i njih kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode dok lignje ne omekšaju.
4. Zatim dodati račiće, sok od paradajza i bijelo vino te prodinstati.
5. Pred kraj dinstanja kada suvišna tečnost uvri dodati obareni pirinač, margarin i začine po ukusu. Polako promiješati kako bi se sastojci sjedinili, a margarin otopio.
Izvor: Dobra hrana