Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, šećer, so i suhi kvasac.
2. Zatim dodati mlako mlijeko i otopljeni puter te ručno izmiješati. Postepeno dodavati brašno i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.
Fil:
1. Crni luk isjeći na kockice i propržiti na vrelom ulju. Potom dodati mljeveno meso te i njega kratko propržiti. Nastaviti s dinstanjem dolijevajući vodu po potrebi.
2. Kada je meso napola dinstano, dodati sok od paradajza, mljevenu papriku, origano i začine po ukusu pa dinstati dok suvišna tečnost ne uvri. Na kraju dodati kukuruz šećerac i promiješati.
Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm. Zatim okruglom modlom prečnika 8 cm izvaditi krugove.
2. Na svaki krug tijesta staviti kašičicu smjese od mesa a potom krajeve slijepiti. Punjene pogačice izvrnuti tako da krajevi tijesta budu okrenuti nadolje.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje a potom u njega poslagati pogačice. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 *C dok ne porumene.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept