Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1 čen bijelog luka
1 luk
2 – 3 mrkve
1 komad celera
1 poriluk (manji)
2 krompira
400 g konzervisanog bijelog graha
100 g tanko narezane slanine (ako ne jedete meso stavite dimljeni tofu)
400 g sitno sjeckanog paradajza
maslinovo ulje
malo kelja (nekoliko listova tanko narezanih)
1 l povrtnog bujona
100 g tjestenine
parmezan za posluživanje
Priprema:
Narezati bijeli luk, luk, mrkvu, celer, krompir i poriluk na sitne komadiće (otprilike 1 cm) i staviti u veću posudu. Grah ocijediti.
U posudi za kuhanje, na malo ulja, popržiti slaninu (ili tofu) oko dva minuta, dodati narezani luk, poriluk, bijeli luk, mrkvu i celer te kuhati i lagano miješati oko 15 minuta – dok povrće ne omekša; dodati krompir, grah i paradajz te zaliti povrtnim bujonom.
Kuhati otprilike 30 minuta uz povremeno miješanje.
Provjeriti je li krompir kuhan – ako jeste, dodati narezani kelj i tjesteninu i kuhati još 10 minuta – odnosno, dok se tjestenina ne skuha. Posoliti/pobiberiti po želji. Poslužiti toplo uz malo ribanog parmezana.
Izvor: miss7zdrava.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images