Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
500 g smrznutih gambora
200 g majoneze
100 ml neutralne pavlake
2 kašičice worchester sosa
1 kašičica šećera
1 limun (sok)
1 kašičica senfa
zelena salata
peršunov list
Priprema:
1. Gambore odmrznuti i kratko prokuhati u kipućoj vodi.
2. Zatim, procijediti i potpuno ohladiti.
3. Majonezu pomiješati s neutralnom pavlakom, worchester sosom, šećerom, sokom od limuna i senfom. Ako je potrebno posoliti prema ukusu.
4. Nekoliko listova zelene salate isjeckati, dodati u kremu i promiješati.
5. Na dno čaše poredati nekoliko gambora, nanijeti sloj krema i ukrasiti gamborom, uz dodatnu dekoraciju po želji.
6. Služiti odmah i držati u hladnijem dijelu prostorije.
Izvor: Pošalji recept Foto: Thinkstock