Mrežasta pita

by | 14 Marta, 2016
Foto: Dobra hrana

Foto: Dobra hrana

Potrebno je
Za tijesto:
400 g brašna
2 dl mlijeka
25 g svježeg kvasca
4 kašike ulja
1/2 kašičice šećera
2 kašike sjemena suncokreta
so
Za fil:
150 g praške šunke
1 prasa
120 g kačkavalja
2 jajeta + 1 bjelanjak za premazivanje
2 dl vrhnja

Priprema
Tijesto:
1. U manjoj posudi sjediniti mlako mlijeko, šećer, svjež kvasac i kašičicu brašna te dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, ulje i malo soli po ukusu. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umiješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Prašku šunku i prasu isjeći na kockice, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Posebno umutiti jaja i vrhnje pa dodati prasu, kačkavalj, prašku šunku i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Jednu trećinu tijesta izdvojiti i ostaviti sa strane. Preostalo tijesto istanjiti na debljinu od 0,5 cm i njime obložiti okruglu nauljenu tepsiju.
2. Preko tijesta sipati pripremljen fil i poravnati.
3. Tijesto ostavljeno sa strane istanjiti i isjeći na trake širine 1 cm.
4. Ivice tijesta premazati bjelanjkom.
5. Preko pite unakrsno složiti trake od tijesta i pričvrstiti ih za ivice tijesta. Trake takođe premazati bjelanjkom i posuti sjemenkama suncokreta. Pitu peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana