Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Od kartona napraviti manje fišeke i obložiti ih folijom.
2. Lisnato tijesto istanjiti u pravougaonik a potom ga pomoću okruglog zupčastog noža isjeći na trake širine 2 cm.
3. Fišeke nauljiti i obmotati ih lisnatim tijestom tako da se na krajevima preklapaju.
4. Dno tepsije prekriti papirom za pečenje, pa poslagati fišeke obložene tijestom. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok blago ne porumene.
5. Posebno pripremiti salatu. Mrkvu, grašak, kukuruz šećerac i jaja obariti. Potom mrkvu isjeći na kockice, a jaja izrendati na krupno rende. Prašku šunku i mladi luk takođe isjeći na kockice. U većoj posudi sjediniti pripremljene sastojke, preliti ih majonezom i dodati začine po ukusu, te polako promiješati.
6. Pripremljenom salatom napuniti fišeke od lisnatog tijesta i dekorisati mirođijom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept