Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Donosimo vam odličan recept za predjelo – Musaka od kajgane
Sastojci:
Priprema:
1. Pečurke oprati i isjeći na listove, luk sitno isjeckati. Na malo ulja propržiti luk pa dodati pečurke i polako dinstati uz povremeno dolijevanje juneće supe dok povrće ne omekša, a supa ne uvri.
2. Posebno otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti 1-2 minuta, te sipati mlijeko i kuhati miješajući sve vrijeme dok se ne dobije gusta masa. Pripremljen sos ostaviti da se ohladi pa dodati dinstane šampinjone i luk, te sve promiješati i začiniti po ukusu.
3. Posebno umutiti jaja, začiniti ih, pa na malo ulja ispeći tri omleta jednake veličine.
4. Okruglu vatrostalnu posudu nauljiti i prekriti prvim omletom od jaja, preko nanijeti polovinu pripremljenog fila pa dodati drugi omlet, zatim premazati drugom polovinom fila te prekriti trećim omletom.
5. Preko trećeg omleta poređati paradajz isječen na kolutove, posuti rendanim kačkavaljem i staviti u rernu da se musaka zapeče.
Izvor: Dobra hrana