Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Šampinjone isjeći na listove, slaninu na štapiće, a crni luk, peršun i bijeli luk sitno isjeckati.
2. Na malo ulja propržiti slaninu, crni i bijeli luk, a zatim dodati šampinjone. Sve zajedno dinstati dok šampinjoni ne omekšaju, a pred kraj dodati peršun i začiniti po ukusu.
3. Vatrostalnu posudu premazati uljem, dno prekriti kriškama tosta prethodno umočenog u mlijeko, preko nanijeti sloj pripremljenog fila od šampinjona, prekriti listovima sira, postupak ponavljati dok se ne utroši sav pripremljen materijal, te završiti tostom.
4. Posebno umutiti ostatak mlijeka, jaja i pavlaku. Dobijenu mješavinu preliti preko musake i staviti je u rernu da se peče dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana