Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Crni i bijeli luk sitno isjeckati, pelat paradajza isjeći na krupnije kocke, a oguljene tikvice na kolutove. Tjesteninu obariti u slanoj vodi.
2. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk, dodati mljeveno meso i pržiti ga dok ne promeni boju. Kada je meso napola gotovo, dodati pelat paradajza, začiniti po ukusu, te dinstati dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri.
3. Tikvice posoliti, uvaljati ih u brašno, pa na vrelom ulju pržiti dok ne porumene s obje strane.
4. Dublju vatrostalnu posudu nauljiti, te dno prekriti prženim tikvicama. Zatim nanijeti polovinu obarene tjestenine, a potom rasporediti polovinu mesne mase. Preko mesa staviti ostatak tijesta, a odgore poslagati sloj tikvica.
5. U odgovarajućoj posudi sjediniti pavlaku, mlijeko i jaja, začiniti po ukusu, pa preliti preko pripremljene musake. Musaku staviti da se peče u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana