Musaka od tikvica i tijesta

by | 12 Augusta, 2013

Musaka-od-tikvica-i-testa

Sastojci:

  • 500 g tjestenine u obliku pužića
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 300 g pelata paradajza
  • 3 tikvice srednje veličine
  • 100 g brašna
  • 2 dl pavlake
  • 4 jajeta
  • 3 dl mlijeka
  • 1 dl ulja
  • mješavina začina, so, biber

Priprema:

1. Crni i bijeli luk sitno isjeckati, pelat paradajza isjeći na krupnije kocke, a oguljene tikvice na kolutove. Tjesteninu obariti u slanoj vodi.
2. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk, dodati mljeveno meso i pržiti ga dok ne promeni boju. Kada je meso napola gotovo, dodati pelat paradajza, začiniti po ukusu, te dinstati dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri.
3. Tikvice posoliti, uvaljati ih u brašno, pa na vrelom ulju pržiti dok ne porumene s obje strane.
4. Dublju vatrostalnu posudu nauljiti, te dno prekriti prženim tikvicama. Zatim nanijeti polovinu obarene tjestenine, a potom rasporediti polovinu mesne mase. Preko mesa staviti ostatak tijesta, a odgore poslagati sloj tikvica.
5. U odgovarajućoj posudi sjediniti pavlaku, mlijeko i jaja, začiniti po ukusu, pa preliti preko pripremljene musake. Musaku staviti da se peče u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana