Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti kiselu vodu, 3 jajeta i brašno, pa začiniti po ukusu. Listove salate odvojiti, oprati i ocijediti od suvišne tečnosti. Zatim ih umakati u pripremljenu mješavinu i pržiti na vrelom ulju sa obje strane dok ne porumene.
2. Luk i papriku sitno isjeckati, feta sir isjeći na kocke, a piletinu samljeti.
3. Na malo ulja propržiti crni luk, a potom dodati piletinu i papriku, te dinstati uz povremeno dolijevanje vode dok meso ne omekša a suvišna tečnost ne uvri.
4. Pred kraj dinstanja dodati slatku mljevenu papriku i začiniti po ukusu.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti, dno prekriti pohovanom zelenom salatom, a zatim nanijeti 1/3 pripremljenog fila i posuti 1/3 feta sira. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljen materijal. Završiti sa pohovanom zelenom salatom.
6. Posebno umutiti 3 jajeta, mlijeko i pavlaku, pa preliti preko musake. Musaku staviti u prethodno zagrijanu rernu i peći na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana