Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1 baget
maslinovo ulje
pola čaše rikota sira
morska so
biber
¼ čaše sitno nasjeckanog mladog luka
1 kašika nasjeckane svježe mente (nane)
pola kašičice nacijeđenog limuna
1 šaka graška
Priprema:
1. Baget isjeći na šnite pa svaku premazati maslinovim uljem.
2. Poredati u pleh obložen papirom za pečenje i peći u rerni zagrijanoj na 200°C dok ne porumene.
3. U činiju sipati rikota sir, dodati kašiku ulja te posoliti i pobiberiti po ukusu.
4. Zatim dodati grašak pa blago izgnječiti viljuškom. Umiješati nacijeđen sok od limuna i listiće mente.
5. Na ispečene kolutove bageta nanijeti namaz te preliti sa malo maslinovog ulja.
IZVOR: POŠALJI RECEPT