Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
25 g (ili malo više) srijemuša
100 g krem sira (punomasnog)
150 g milerama
1,5 do 2 kašičice limunovog soka
pola kašičice soli
biber
1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
1. Operite srijemuš, isjeckajte na krupno i zajedno sa solju i maslinovim uljem izmiksajte u sjeckalici, blenderu ili koristite štapni mikser.
2. Dodajte krem sir i mileram, limunov sok i maslinovo ulje. Ponovo izmiksajte na kratko, dok ne dobijete glatku smjesu.
3. Probajte i prilagodite ukus – dodajte još soli po potrebi, limunovog soka ili ulja. Pospite biberom i još jednom sve fino izmiješajte i prespite u teglicu. Nakapajte malo maslinovim uljem i služite odmah uz fine krekere ili svjež hljeb. Čuvati u frižideru dobro zatvoreno.
Foto: Thinkstock Izvor: Pošalji recept