![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
300 g karfiola
100 g kačkavalja
50 g prezli
½ limuna (kora)
5 jaja
so, biber
½ kašičice bijelog luka u prahu
Priprema:
1. Karfiol očisiti, oprati, pa izrendati na krupno rende i ostaviti da se dobro ocijedi.
2. Žumanca odvojiti od bjelanaca, pa bjelanca umutiti u čvrst snijeg.
3. U žumanca dodati začine, prezle, koru limuna, rendani kačkavalj i karfiol, pa sve dobro sjediniti.
4. Na kraju dodati snijeg od belanca i sve dobro sjediniti.
5. Izručiti na pleh obložen papirom za pečenje i premazan uljem formirajući manje lepinje.
6. Peći u ugrijanoj rerni na 220ºC oko 25 minuta, a zatim okrenuti na drugu stranu, premazati uljem i nastaviti pečenje još desetak minuta.
7. Poslužiti dok je toplo uz jogurt, kiselo mlijeko, kefir ili svježe povrće.
IZVOR: POŠALJI RECEPT