Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mlijeko, svjež kvasac, brašno, prstohvat soli i rendani margarin. Dobro umutiti da ne ostanu grudvice i ostaviti da miruje 15 min.
2. Posebno pripremiti fil. Šunkaricu i marinirane šampinjone isjeći na kockice, mladi sir izmrviti. Sjediniti izmrvljeni sir, jaja, pavlaku, šunkaricu i šampinjone. Dodati začine po ukusu i promiješati.
3. Uzeti jednu koru pa pomoću kuharske četkice premazati je smjesom od kvasca. Zatim duž jedne stranice nanijeti tanak sloj fila od šunkarice pa urolati, a potom smotati ukrug da se dobije izgled puža.
Na isti način od preostalog materijala oblikovati još pužića.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poprskati ga uljem. Zatim poslagati oblikovane pužiće, premazati ih preostalom smjesom od kvasca i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept