Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
150 g špinata
4 kašike griza
2 kašike ulja
1 manja glavica crvenog luka
so
povrtni začin
aleva paprika
8 dl (zavisi kakvu gustinu želite) vode
1 jaje
Priprema:
Na zagrijanom ulju malo propržiti sitno sjeckan crveni luk, zatim dodati očišćen, opran isjeckan špinat i na tihoj vatri distati.
Posoliti, začiniti, pa sipati griz i alevu papriku i distati još malo. Zatim naliti mlakom vodom, pustiti da provri i kuhati oko 10 minuta, pa skloniti sa vatre. Ako je potrebno još posoliti i začiniti.
U tanjiru umutiti jaje, pa uz neprekidno miješanje sipati u gotovu čorbu.
Izvor: superrecepti.rs