Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Potrebno je:
1 glavica celera
50 g maslaca
1 l skuhane supe (domaće ili od kocke)
1 kašika gustina
1 dl mliheka
2- 3 kašike sjeckanog lista celera
so
bibera
mješavina začina
Priprema:
Celer očistiti i isjeći na kockice. U odgovarajućoj šerpi otopiti maslac, a zatim dodati isjeckani celer i pržiti ga, dok ne omekša.
Naliti supom od povrća i nastaviti s kuhanjem na umjerenoj temperaturi, tako da celer bude potpuno mekan.
Pred kraj kuhanja dodati mješavinu gustina i mlijeka, začine po ukusu i nastaviti s kuhanjem dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
Gotovu čorbu posuti sjeckanim lišćem celera.
IZVOR: RECEPTI.COM