Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U dubljoj posudi umutiti jogurt, ulje, brašno, kiselu vodu, jaja, prašak za pecivo i malo soli.
2. Posebno izmrviti mladi sir, dodati u njega 5 kašika prethodno pripremljene smjese i promiješati.
3. U nauljenu okruglu tepsiju položiti dvije kore za pitu, premazati smjesom od jaja i prekriti trećom korom za pitu. Zatim preko nje nanijeti malo fila od sira i opet preklopiti korom. Isti postupak (kora, fil od jaja, kora, fil od sira) ponavljati dok se ne utroši pripremljen materijal, a završiti premazanom korom.
4. Pitu peći u zagrijanoj rerni na 200 C dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana