Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za fil:
Za preliv:
Način pripreme:
Fil:
1. Crni luk sitno isjeckati i propržiti na malo ulja. Potom dodati mljevenu junetinu te i nju kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
2. Kada je meso napola gotovo, dodati ljutu papričicu isječenu na kolutove, sok od paradajza i začine po ukusu. Dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
Preliv:
1. Crveni luk i svježu paprika isjeći na kockice, a bijeli luk što sitnije isjeckati.
2. Na malo ulja propržiti crveni luk i papriku, a zatim dodati izgnječeni pelat paradajza, bijeli luk i začine po ukusu. Sipati juneću supu i dinstati na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša. Gotov preliv skloniti sa ringle i kada se ohladi izmiksati.
Finalni postupak:
1. Tortilje blago propržiti sa obje strane. Potom ih premazati mjšavinom pavlake i jajeta te po njima rasporediti fil od mesa. Preko mesa posuti malo rendanog kačkavalja i preklopiti.
2. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati malo preliva od paradajza. Preko njega poslagati punjene tortilje tako da se na krajevima preklapaju i preliti ih preostalim prelivom.
3. Na kraju tortilje posuti rendanim kačkavaljem i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana