Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
350 g krompira
1 luk
500 g smrznutog graška
740 ml bujona ili vode
1 kašika mente
maslinovo ulje
so, biber
Priprema: Zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk pa ga dinstajte oko 2-3 minute dok ne omekša. Ogulite krompir, nasjeckajte ih i bacite na ulje na pet minuta pa dodajte bujon ili vodu. Neka zakuha, a onda kuhajte još oko 15 minuta. Ubacite smrznuti grašak, kuhajte pet minuta pa ubacite svježe listove mente.
Supu blendajte dok ne postane u potpunosti kremasta. Ako je pregusta, dodajte još tekućine.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images