Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Plavi patlidžan zajedno s korom uzdužno isjeći na listove debljine 0,5 cm. Posoliti ih i ostaviti da puste sok, a potom propržiti na vrelom ulju sa obje strane da porumene. Zatim ih vaditi na papirnu salvetu kako bi upila suvišnu masnoću.
2. Ocijeđene listove patlidžana premazati balzamiko sirćetom i posuti bijelim lukom u prahu.
3. Pečenu papriku isjeći na kocke 3×3 cm, a buđavi sir na tanke listove.
4. Uzeti dva lista patlidžana i preklopiti ih unakrsno. Potom na sredinu ukrštanja staviti list buđavog sira i preklopiti ga polovinom donjeg lista patlidžana. Zatim staviti kocku pečene paprike i preklopiti gornjim listom patlidžana. Postupak preklapanja ponoviti još jednom da bi se oblikovao paketić, a potom ga probosti čačkalicom i na nju staviti polovinu čeri paradajza. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još paketića.
5. Paketiće poslagati u vatrostalnu činiju i kratko zapeći u rerni da se sir otopi.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept